När Telegrafnätet kom till Ålem socken

Historien om trådar i luften


Jag ska nu ge er en historisk tillbakablick på hur vår älskade telefon kom till Ålem socken. Vi tar telefonerandet för givet idag. Men då ska ni veta att för 150 år sedan, visste ingen vad en telefon var....

I Sverige började man först tillverka något som kallades telegrafapparater enligt Morses system år 1853. Där man kunde skicka telegram med hjälp av tecken som avkodades.


Telegrafapparat

Den första elektriska telegraflinjen anlades mellan Stockholm och Uppsala detta år. Året räknas som det svenska telegrafverkets födelseår. 

Det "Kongl. Electriska Telegraf-Werket" bildades den 1 november år 1853 och är ursprunget till dagens Telia....

Telegrafnätet växte sedan mycket snabbt och redan år 1855 stod Östra Telegraflinjen klar. 


År 1855


Man band senare ihop Kalmar, Mönsterås och Oskarshamn med ytterligare en telegraflinje för att lättare kunna skicka telegram mellan de större orterna här.

De tjänstemän som skulle sköta denna förnäma nymodighet fick befogenheter utöver det vanliga. Läs och begrunda här:


År 1855


Tiden gick och många försökte uppfinna det som sedan kom att kallas för just "telefon".

Antonio Meucci lyckades år 1871, men han hade inte råd att ta patent på uppfinningen. Men det gjorde istället Alexander Graham Bell år 1876. 

Bellbolaget som sedan spreds över världen, öppnade sitt första riktiga telefonnät i Stockholm år 1880. I Sverige fick telefonen genast en snabb tillväxt. Telefonföreningar började nu bildas och byggandet av egna telefonnät ökade.

År 1882 var det dags att bygga om och bygga ut linjen här i Ålem socken. För den gamla Telegraflinjen kunde lätt anpassas för telefon signaler. De gamla stolparna behövde ju även bytas ut på grund av ålder. Nu var rätt tid för en utbyggnad.


År 1882


Så år 1882 byggde man alltså sin första telegrafstation i Ålem, som fick knyta samman apparaterna i socknen. Alla som hade gott om pengar kunde ansluta sig till denna nymodighet och få en egen telefon.


Telefon


Telegrafverket gick nu in som aktör och började år 1889 länka samman de lokala telefonnäten till ett nät som de kallade rikstelefon.....

Utbyggnaden fortsatte i rask takt och tog ytterligare fart när järnvägen kom till Ålem år 1897. Stationen, hotellet och banken var snabbt med på noterna och anslöt sig tidigt.


Trådar i luften vid Bankhuset


Stegvis köpte nu Telegrafverket upp de privata näten och man fick därmed monopol i hela landet år 1918.

Då ska ni veta att fram till år 1918, saknade vi faktiskt el i hela vår socken......
Om ni missat detta, läs då här:


Ja, mycket har hänt här under de 100 år som förflutit. Trådar som förr hängde lite här och var i landskapet är snart ett minne blott. De flesta har faktiskt grävts ned, men några finns fortfarande kvar. 


Trådar i luften är sällsynta idag


Telefonstolparna som förr var byarnas livsnerv försvinner allt mer, men de stora masterna växer istället upp som svampar. Nu är det ju trådlös kommunikation som gäller i mobiltelefonens värld.


Masterna är en vanlig syn idag


Ja, tänk va....

Först fick vi telefon i Ålem socken, sedan el....