Historien om Carlsfors

Carlsfors Naturpark

 

Carlsfors Naturpark är idag ett vackert upprustat område mitt i skogen i Sandbäckshult, precis intill Alsterån. Här kan man med glädje strosa omkring i den vackra naturen och samtidigt få en liten glimt av vår fantastiska lokala historia...

Men vad är då detta för område egentligen och hur började det?

Jo, platsen är faktiskt själva kärnan i en lokal industriepok här i Ålem socken som varade i över 100 år. Det är svårt att förstå det idag när man tittar sig omkring. För det är inte mycket som minner om denna storhetstid. Möjligen det gamla Ångkraftverket som ni kan se på bilden här över. Men den är en "nyare" byggnad som uppkom betydligt senare i historien. Om vi ska förstå hur allt egentligen började, så får vi gå betydligt längre tillbaka i tiden...

Det var redan år 1832 som det gjordes de första undersökningarna här om platsens lämplighet. Qvarnholmen som området då kallades köptes av bataljonsläkaren och "Trädoktorn" Jon Engström och hans bror Carl Engström.


Jon Engström


Jon Engström blev medicine doktor i Lund den 25 juli 1818. Som nyutexaminerad antogs han som bataljonsläkare vid Värmlands regemente hösten 1818. Denna läkartjänst innehade han till hösten 1825. Efter att han tagit avsked från bataljonsläkartjänsten utövade han ingen läkarpraktik annat än undantagsvis. Istället lades all kraft på litteratur och skrivande, samt på en omfattande affärsverksamhet. 

Genom sin affärsverksamhet med virke blev Jon Engström nu riksbekant på grund av en för denna tid ovanlig hänsynslöshet, vilken förskaffade honom namnet Trädoktorn. Tämligen obekymrad om äganderätt, gränser och andra formaliteter tog han för sig. Såväl stämningar som åtal haglade över Engström, men med vass penna och en egen hårdför stil fullföljde han sin talan ända upp till Högsta domstolen. 

Trots detta processande fortsatte han parallellt med avverkningen och sågningen. När rättegångskostnaderna och skadeersättningarna väl hade betalats, återstod ändå ett betydligt överskott på affären, och Engström hade då samlat på sig en stor förmögenhet. 

Det är nu år 1832 som Jon och brodern Carl Engström köper marken här vid Ålfiskeströmmen i Alsterån. Det tänker nu starta en helt ny industriverksamhet här och namnet kommer bli Carlsfors Bruk, efter brodern Carl. Här på Qvarnholmen finns då endast en liten kvarn med en enbladig vattensåg.


Qvarnholmen eller Kvarnholmen som den senare stavas


Men avsikten för köpet var inte utvecklingen av sågen i första hand denna gång. Nej, nu ville bröderna starta Ålem sockens första järnbruk här på Qvarnholmen i Sandbäckshult. Järnet tänkte man i första hand få från Hornsö masugn, men en konflikt mellan ägarna gjorde att man först fick köpa tackjärnet från Bergslagen istället. 

Konjunkturen på järn var mycket god under 30-talet, men det gick ändå lite trögt i uppstarten av Carlsfors Bruk. 

År 1839 utvecklas verksamheten fortfarande och nu kommer en ny delägare in i bilden, Henrik Otto Hebbe. 

Det är inte för än en 25 Januari år 1840 som det första stångjärnet äntligen tillverkas här. Vilket jag kan bevisa här med ett tidningsurklipp från Post & Inrikes tidning.


Post & Inrikes tidning år 1840


Har du missat historien om Tegelbruket i Kaggetorp. Läs då här:

https://johansfotoblogg.blogspot.com/2015/03/kaggetorps-tegelbruk.html

Senare samma år 1840, köper Henrik Otto Hebbe ut bröderna Engström och han blir nu själv ägare till Carlsfors bruk. Det är nu fabrikens storhetstid börjar. 

År 1841 får man nya privilegier och man investerar i en klipphammare och två spikhamrar. Järnet som tillverkas här stämplas med ett "Q" som i Qvarnholmen.

Samma år grundade Jon Engström istället tidningen Barometern i Kalmar, där han sedan var redaktör ända fram till år 1851.

År 1842 avlider brodern Carl Engström. Mannen bakom namnet Carlsfors....


Carlsfors Bruk år 1863


År 1868 brinner Hornsö masugn ned och återuppbyggs aldrig igen. Detta medför att Carlsfors inte kunde få någon råvara på nära håll och företaget slocknar av. Därmed är Carlsfors järntillverkning över...

Men i mitten av 1870-talet omvandlas verksamheten här vid Carlsfors till ett modernt sågverk istället, med två ramar. Man har även viss träförädling så som parkettstav, tunnstav och sockerlådor.


Carlsfors år 1874


År 1879 växer ännu en ny industri upp här i Sandbäckshult, parallellt med Carlsfors. Då talar vi om Nyverks tändsticksfabrik. 


Nyverks Tändsticksfabrik


År 1880 ödelades Nyverks tändsticksfabrik av en eldsvåda, men den återuppbyggdes igen och verksamheten fortsatte.




År 1896 är byggnationen av järnvägen igenom Ålem socken i full gång, då även upphandlingen av stationshuset här i Sandbäckshult. Allt detta får såklart industrierna att växa ännu mera.




Han du missat historien om järnvägen igenom Ålem socken. Läs då här:

https://johansfotoblogg.blogspot.com/2020/06/nar-jarnvagen-kom-till-alem.html

År 1897 byggs Ångkraftverket vid Carlsfors, för att få ljus och värme till det stora sågverket här vid Alsterån. Ett 100-tal personer jobbade då här dag och natt med sågning och träförädling.




År 1899 omvandlas Carlsfors till Pappersfabrik. Det nya bolaget tillverkar först slipmassa, men övergår sedan till kartongpapp. Man anlägger också nu en lådfabrik här.


Carlsfors år 1900


Redan år 1903 skriver man om Sandbäckshult som ett utflyktsmål...


År 1903


År 1904 går Nyverks Tändsticksfabrik dåligt och man börjar sälja av sina maskiner.




År 1906 när nykterhetsrörelsen börjar få sitt genomslag, så kan man även se det här vid Carlsfors.




År 1906 är även året då en annan varsamhet bildas och man börjar rekrytera folk till detta.







År 1907 omvandlas så Nyverks Tändsticksfabrik istället till garveri och läderfabrik och får namnet Boxfors Läderfabrik. Den blev då socknens största industri med moderna maskiner och här arbetade ca 45 arbetare. 

År 1916 ödelades fabriken tyvärr av eld och rörelsen lades ned...


AB Boxfors Läderfabrik


AB Boxfors Läderfabrik


År 1912 grundas här också Sandbäckshults Bobinfabrik. Där man tillverkade piggband som användes vid skotillverkning. Man sysselsatte då 15-20 arbetare med detta. 

År 1919 startar byggmästare Carl Gustavsson ännu en liten fabrik här och den får namnet Sandbäckshults Träindustri. Man tillverkade då dörrar och andra byggnadssnickerier för hemmamarknaden.

År 1931 startar ännu en sågverksrörelse upp här i Sandbäckshult, då av trävaruhandlaren Elis Andersson. Man sysselsatte där 15 man vid sågverket och utöver det ett 30-tal skogsarbetare.


Carlsfors träsliperi och pappersfabrik år 1931


Carlsfors träsliperi och pappersfabrik år 1931


Interiör från Carlsfors träsliperi och pappersfabrik år 1931


År 1932 ödelades även Carlsfors Pappersfabrik av en eldsvåda. Endast lådfabriken och ångkraftverket räddades. Detta blev sedan stommen i det nya företaget som övertog Carlsfors.


Flygfoto över Sandbäckshult år 1935


År 1938 köper R. H. Larsson Carlsfors. Man renoverar nu lådfabriken och ångkraftverket. Ett 20-tal arbetare är nu sysselsatta med lådämnestillverkning som går på export. Men världskriget kommer i mellan och exporten stoppas. Då blir det gengasen som blir den räddande ängeln. Man startar då istället några kolugnar för gengaskolning och verksamheten tar ny fart igen. Parkettämnen av ek och träull börjar åter tillverkas i mindre skala.

År 1938 ödelades även Sandbäckshults Bobinfabrik av brand och återuppbyggdes aldrig...


Carlsfors år 1941


År 1944 utvidgas Carlsfors med att man köper upp byggmästare Carl Gustavssons snickerifabrik och man ändrar nu namnet på hela företaget till Sandbäckshult Träindustri. 

Företaget Carlsfors försvinner därmed ur historien......

Sandbäckshults Träindustri är sedan den sista spillran som återstår av en lång industriepok här vid Qvarnholmen i Ålem socken...


Carlsfors år 1974


Tänk att alla dessa industrier nu helt försvunnit ur historien och detta lilla Sandbäckshult har lagt sig till vila. Det enda som finns kvar här idag är Ångkraftverket, som ligger där som en liten pärla mitt i grönskan och minner om en svunnen tid...


Ångkraftverket vid Carlsfors idag


Spår av en svunnen tid


Det roliga är att ångpannan inuti huset fortfarande finns kvar. En gigantisk pjäs som flörtar med oss från en svunnen tid...


Ångpannan


Ångpannan med sina gigantiska två svänghjul


Nu har naturen återtagit den lilla holmen igen och fördämningen är idag helt borta. Minnen av en industriepok är det enda som återstår...



Qvarnholmen idag


Ja, det är svårt att förstå att denna fridfulla plats en gång i tiden var ett industricentrum för hela Ålem socken......


:-)