Historien om församlingshemmet i Ålem

 


Bilden visar Ålems kyrkby i början av 1930-talet. Visst är den fantastisk. Mycket är sig likt än idag. Men några avvikande detaljer kan den skarpsynte nog finna.

Vi ser att det nya ålderdomshemmet precis är färdigställt. Det som idag heter Sörgården. Har du missat denna historia. Läs då här:

https://johansfotoblogg.blogspot.com/2017/03/fattigvarden-i-alem.html

Vi ser även att häststallarna mitt emot kyrkan fortfarande är kvar. Även vissa ladugårdar och hus längs Häradsvägen är fortfarande kvar.

Men det som jag nu ska visa er är historien om församlingshemmet. De som ni kan se mitt i bilden här över.


År 1900

Vi tar nu först ett steg tillbaka i tiden.... närmare bestämt till år 1900. Då fanns här ingenting alls framför skolan och kyrkan.

Det är först efter år 1914 som det frivilliga kyrkliga arbetet på allvar börjar ta fart här i vår bygd. 

Församlingsborna tycker då att man borde ha en mötesplats utanför kyrkan. Därmed börjar nu det långa och svåra arbetet att samla in medel till uppförandet av ett nytt församlingshem. Man förstår att det kommer att ta tid.



Så tiden går..... och vi kommer in på 1920-talet. Det som först byggs mitt emot kyrkan är en affärslokal, som syns tydligt till höger här på bilden över.

Det är inte för än i slutet av 20-talet som församlingsborna gör slag i saken....


Det nybyggda församlingshemmet, år 1928

Året är 1928 när äntligen bygdens folk kan bygga sitt efterlängtade församlingshem. Då hade man i många år haft långa och svåra överläggningar om husets uppförande och kostnader. 

Huset placeras därmed precis till vänster om den nya affärslokalen. Där ligger den perfekt med närheten till både kyrkan och skolan.


År 1935

Året är nu 1935 och vi kan se att man har byggt både flaggstång och nya fina grindar. Även en el och telefon stolpe är nu placerad på tomten. Har du missat historien om stolparna, så läs då här:

https://johansfotoblogg.blogspot.com/2020/07/nar-telegrafnatet-kom-till-alem-socken.html

Affärslokalens husgavel syns även precis till höger på bilden.


År 1947

Tiden går och vi har kommit fram till år 1947. Vi kan här se att de gamla häststallarna nu är rivna vid kyrkan. Man ser även ett stort vackert hus längst ned till vänster. Detta tillhörde Ristomta gård. Har du missat detta, läs då här:

https://johansfotoblogg.blogspot.com/2015/03/ett-minne-av-ristomta-gard-i-alem.html


Året är 1960-61

Detta härliga fotot är taget en skolavslutning år 1960 eller 1961. Det är Fred Petersons far som tagit bilden från skolgården och ut mot gatan. Vi ser de finklädda gossarna i förgrunden, men även Åbergs affär som den då kallades. Folkvagnsbussen till höger ägdes av Taxi i Pataholm och Evert Nilsson.




Fotografen stod alltså vid den gröna pilen på skolgården och Åbergs affär syns vid den gula pilen.

Med tiden försvinner den gamla affärslokalen. Huset rivs och församlingshemmet renoveras. Man bygger sedan även ut kyrkans lokaler ytterligare. Några parkeringsplatser tillkommer precis där Åbergs affär en gång låg.


År 2021

Ja, känner ni igen vyn från skolgården 60 år senare?

Inga gossar och ingen Åbergs affär tyvärr. Men ett stort och väldigt vackert församlingshem finns fortfarande kvar.


Församlingshemmet i Ålem år 2021

Men tittar vi i backspegeln för ett ögonblick igen, så har det ju inte gått helt smärtfritt de sista åren. Ett exempel är när bäcken här bredvid svämmade över.





Hoppas detta inte händer igen.....



Ja, då har ni fått veta historien om när bygdens folk själva byggde sitt församlingshus efter många års insamlingar av gåvor.

Vi får verkligen be för att huset får stå här några år till, så vi kan fira 100 år.....


Ålems församlingshem

:-)