När stranden plötsligt blev badstrand

 

Timmernabben i början av 1930-talet

Det var oftast såhär det såg ut fram till 1930-talet i Timmernabben när man kom ner till sjön. Endast några fiskargubbar med sina båtar och nät. För i sjön fanns fisk och den tog man upp till mat. Blev man svett eller smutsig så sköljde man av sig i vattnet. Mer än så var det inte. Att bada bara för nöjesskull var inte att tänka på.

Det hade ju funnits en kurort med badmöjlighet i vår närhet förut, men då var det oftast överklassen eller sjuka människor som tog sin tillflykt dit, inte gemene man.

Har du missat denna historia så läs den här:

https://johansfotoblogg.blogspot.com/2020/04/da-drack-man-brunn-i-alem-socken.html

Men under 1930-talet började idéerna om Svenska folkhemmet infinna sig även i vår lilla bygd. Vilket gjorde att den vanliga arbetaren började få en både tryggare och stabilare livssituation med mer fritid för vila och eftertanke.

Plötsligt började stränderna användas av människor som bara ville koppla av en stund ifrån dagens slit. Kanske även ta ett dopp i det blå, bara för att det var så skönt och svalkande helt enkelt.


Stranden vid Sjöhagen nedanför gamla EFS gården

Stranden här vid Sjöhagen, alltså viken mellan Fajansfabriken och Nykvistudden vid Tillingenabbens hamn, blev snabbt ett populärt tillhåll för lediga Nabbebor på sommaren. Här fanns naturligt fina gräsytor att ligga på.


Stranden vid Sjöhagen lite längre söder ut

På bilden här under står fotografen i norra delen av Sjöhagen och tittar söder ut. Då ser man damer i badrockar i förgrunden men även ett litet badhus längre bort som tillhörde Josefina Nilsson, även kallad "Fröken fin". Hon var dotter till redaren Nils Johan Nilsson på Råsnäs herrgård. Under en tid ägde hon flera gårdar här i både Ingemåla och Gissemåla som hon senare donerade till Ålems kommun.

Har ni missat denna lilla historia om Råsnäs herrgård, läs då här:

https://johansfotoblogg.blogspot.com/2017/03/rasnas-herrgard.html


Sjöhagen mot söder och Nykvistudden

Tittar vi ännu längre bort i bilden så ser vi ett ångfartyg som ligger och lastar vid Nykvistudden. Detta är tiden då Tillingenabbens hamn var i full blom och hela hamnområdet var fyllt till bredden av virke.

Har du missat hur Tillingenabbens hamn uppkom så läs då här:

https://johansfotoblogg.blogspot.com/2015/07/timmernabbens-grundare.html

Men det fanns ju flera badställen här i Timmernabben som började användas flitigt. En av dem var denna som är belägen mitt emellan Näsholm och Lövö bryggan.

Känner du inte till Näsholm, läs då här:

https://johansfotoblogg.blogspot.com/2015/08/historien-om-nasholm.html

Kanske undrar du även om Lövös historia, läs då här:

https://johansfotoblogg.blogspot.com/2016/11/historien-om-lovo.html


Wirséns badplats

Man började kalla den här lilla stranden för Wirséns badplats, eftersom det var gästerna på Wirséns Pensionat som började använda denna vik först. Själva Pensionatet låg en bit upp utmed Strandavägen, bara en liten promenad här ifrån.


Wirséns Pensionat på 1930-talet

Så vänder vi blicken mot det som senare kommer att bli Timmernabbens i särklass största badplats. Alltså badstranden vid det vi idag kallar Danska Varvet.

Någon riktig badplats fanns inte här från början som ni kan se här på bilden nedan. Den skapades av flitiga ortsbor i ett senare skede i Timmernabbens historia, men den kom att bli ortens nya stolthet med tiden.


År 1935 fanns det ingen badplats på Danska Varvet

Ett flygfoto över Danska Varvets udde från år 1935 kan bekräfta att strandremsan norr om udden inte var iordningställd då. Man kan tydligt se att lite virke fortfarande ligger kvar på udden från en svunnen tid. Längre bort syns Tillingenabbens nya utlastningsplats med ångbåtsbryggan och ett fartyg som lossar. Även en liten skuta som ligger på redden och väntar. Hela utlastningsplatsen är då fullbelagd. Bortom bryggan syns Nykvistudden som då inte är utfylld som den är idag.


Badplatsen vid Danska Varvet


Under 1940 talet växer denna nya badplats fram norr om Danska Varvets udde. Denna strand blir nu ortens stolthet och centrala sommarparadis.

Har du missat historien om Danska Varvet, läs då här:

https://johansfotoblogg.blogspot.com/2015/07/varfor-danska-varvet.html

Är du nyfiken på mer info om udden så läs även detta:

https://johansfotoblogg.blogspot.com/2016/06/sista-skeppsbyggmastaren-pa-danska.html



Det var här kommunen lade allt sitt krut på 1950 talet. Man byggde bryggor och lekutrustning. Startade även simskola för traktens alla barn.



Under en tid förankrade man även en flotte med flaggstång en bit ut från stranden, som tydligt kan ses här på denna bilden. Detta blev Timmernabbens nya friluftsområde.


Timmernabbens nya friluftsområde

Omklädningsrum byggdes också en bit upp från stranden. Dom syns här till höger i bild och finns för övrigt kvar än idag. Långt bort i bilden syns även en kiosk i grindhålet mellan husen. Denna kiosk har ju en egen historia som jag berättat förut.

Har du missat denna, läs då här först om "Glassgubben" och sedan om "Damen i glasskiosken":

https://johansfotoblogg.blogspot.com/2016/09/glass-gubben-vid-badplatsen.html

https://johansfotoblogg.blogspot.com/2015/06/damen-i-glasskiosken.html



Det har ju såklart funnits ytterligare några små badställen här i Timmernabben under årens lopp, men dessa som jag berättat om här är de mest nyttjade. Just denna stora kommunala badstrand vid Danska Varvet har sedan dess fått en central plats i våra hjärtan för oss som växt upp här. Vi får verkligen hoppas att den kommer att få vara kvar en bra stund till......


:-)